Din hud och mina behandlingar

Huden har tre olika lager

Enkelt kan man säga att huden har tre olika lager: Överhud – Epidermis, läderhud - Dermis, Underhud

Överhuden är det vi ser och där finns inga blodkärl. Syre och näringsämnen kommer från hudens djupare lager till överhuden.

Överhuden är olika tjock beroende på vart på kroppen vi tittar men mellan 0.05mm-0.1mm, våra ögonlock är absolut tunnast.

Överhuden består även av olika lager av Celler som ersätter varandra vid utslitning/nötning av överhudens yta. Den yttersta delen av överhuden kallas även för hornlager som i princip består av gamla celler, dessa celler gör att yttrehuden är mer motståndskraftig. Hornlagret hindrar även kroppen från att torka ut. Den yttrehuden kan också bli tjockare vid återkommande nötning, så som valkar i händer eller på fötter.

Keratin är tex ett hornämne, detta finns i cellerna på hornlagret = Stärkande protein för hud, hår och naglar.

Överhuden innehåller också pigment som skyddar oss från UV-strålar men UV gör också att vi utvecklar mer pigment för att skydda kroppen.

Diet och miljö-påverkan

Givetvis påverkas våran hud av vad vi äter och vilken typ av miljö vi vistas i. Sen är det givetvis viktigt med vilken typ av rengöring eller återfuktning vi ger våran hud men detta är upp till dig att avgöra själv eller prata med en hudterapeut om.

Spontant så säger det sig självt att god hälsa och träning påverkar oss allmänt bra.

Nedan listar jag mina behandlingar och vad som händer i behandlingarna.

Kosmetisk tatuering med maskin

Denna typ av tatuering går igenom övrehudlagret och ner till läderhuden, en metod som givetvis känns lite mer än Microblading men som även sitter längre och ”tydligare”, en riktigt duktig utövare kan få dessa ”streck” att se väldigt naturliga ut!

Att tatuera sig med maskin rekommenderas ofta på de med oljig hy då färgen har en tendens att vilja flyta ut mer och läka bort fortare än om du har en normal till torr hy. Även ålder spelar roll!

Återbesök kan ev behövas efter 2-3 år.

Semi-permanent tatuering

Denna bild beskriver helt okej ungefär hur djupt de olika metoderna jobbar.

Microblading Semi-permanent tatuering

Denna tatuering görs i det Yttersta hudlagret dvs Epidermis och inte djupare.

Läkning – ca 6-8 veckor

Skada – Rispa i huden om det görs rätt.

+- Har du otur så kan en microblading göra ärr i huden då man ”Skär” i huden för att göra strån som är verklighetstrogna. Detta skall göras i övrehudlagret och kräver ingen bedövning då det är så ytligt. Denna metod passar bäst på normal – torr hud.

Det finns olika aspekter att tänka på vid en ögonbrynstatuering, så som rynkor, ålder, porer, utslag,ärr mm. En PMU artist bör tänka på alla olika aspekter av en tatuering och förstå vad som ”kan” bli resultatet.

Vid en kosmetisk tatuering kan man aldrig lova vilket resultat som blir på dig eftersom alla människor är olika och sköter sin hud på olika vis. Vet med dig bara att om du har torr hud / är äldre så kommer tatueringen troligtvis att läka i en mörkare ton men med ganska fina streck eller skugga och behöva återbesök med ca 2 års mellanrum.

Har du oljig/fet hy eller djupa porer så kommer tatueringen att kräva fler återbesök då stråna/strecken kommer läka fläckvis och flyta ut mer under huden.

Det kan fortfarande bli bra, men det kommer aldrig vara skarpa streck efter 4-6 veckor. Optimal läkning får du på hud som är ung, elastisk, inga porer och normal till halv torr hud och att utövaren är kunnig.
Då ”kan” det bli fina strån av tatueringen, denna kommer läka en aning askigare i tonen efter 4-6 veckor då såren stängs och ny hud läggs över snittet.

Vad händer med din hud när du gör – Brow lift

  • Första fasen är tillväxtfasen. Då växer hårstrået.
  • Andra fasen är övergångsfasen. Då slutar sakta håret att växa.
  • Tredje fasen är vilofasen. Då har hårstrået helt slutat att växa och till sist lossnar det.

Dessa tre faser pågår i ca 8 veckor totalt på fransar och ännu längre på ögonbryn då det sägs vara den delen av kroppen som har segast tillväxt av hårstrån.

Kemikalier – Detta är en permanent och permanentvätskor är något som man normalt inte får ha på huden då det kan ge irritation, men vid framställandet av den permanent jag använder i mina brow lift och lash lift så har man fyllt det med vitaminer som gör gott för stråna samtidigt som det faktiskt bryter ned stråna till att anta en ny form.

+- Vid fel behandling så kommer stråna att krusa sig rejält, gå av eller lossna. Dvs välj en utövare som vet vad hen gör. Gör inte dina lift tätare än var 6-8 vecka beroende på vilken kvalité det är på dina egna strån.

Återbesök – ca 8 veckor håller liftet, färgen brukar hålla ca 3-5 dagar i huden och ca 4-5 veckor i stråna beroende på vilken färg i använder.

(Sen finns det alltid -ALLERGI. Är du känslig så kan du givetvis reagera på vätskorna men då diskuterar vi ihop oss om vad som kan funka för dig)

Carbon Peeling även kallat Hollywood glow

Är en av de nyaste och hetaste ansiktsbehandlingarna med laser. Behandlingen är väldigt effektiv och ger din hud ett snabbt resultat på ett helt nytt sätt. Gör din hud slätare, fräschare och få mer lyster.

Metoden är 100% säker och ganska smärtfri samtidigt som den är skonsam mot din hud.

Det är en behandling som passar de flesta hudtyper och fungerar också bra på äldre hud.

Carbon Peeling kvalificeras som en laser peeling med hjälp av kolet i Carbon. Krämen går djupt ner i huden och tar bort orenheter ur dina porer. Lasern aktiverar Carbon partiklarna vilket leder till att produktionen av bindväv ökar i huden.

En Carbon Peeling är en riktigt bra behandling för de flesta hudtyper och skapar en finare och fräschare hud. Kolet går in i huden och ökar kollagenen och håller huden yngre. Carbon partiklarna går dessutom in och rensar djupt ner i porerna och tar bort döda hudceller.

Du kan göra enbart en Carbon Peeling behandling om du vill, men för att uppnå optimal effekt ska du gärna göra 2-4 behandlingar med 2-4 veckors intervall. Carbon Peeling är en trend från Hollywood där kända gör denna behandling för att bli extra fin i huden på röda mattan events.

Carbon Peeling kan verkligen rekommenderas om du vill få en extra fräsch och strålande hy när du ska delta i ett gala, event, födelsedagsfest, bröllop eller examen m.m.

Effekten av Carbon Peeling

Fördelar

Problemlösande (60-75 min)

Smärtfri och skonsam ansiktsbehandling

Reducerar fina rynkor

Reducerar pormaskar

Reducerar stora porer

Reducerar pigmentförändringar / åldersfläckar

Ökar kollagenproduktionen i huden, så att huden bättre motstår fina rynkor

Reducerar fet hud

Reducerar aktiv akne

Bidrar till att minska hudens oljeproduktion

Fräschar upp huden och ger mer glöd

Resultatet syns med det samma efter behandlingen

Vad händer med din hud när du gör – Pigment borttagning /Tatueringsborttagning

Vi har världens mest kraftfulla laser för borttagning av tatueringar.

Den typ av laser som används för att ta bort tatueringar är s.k. QS (Q-switchad) vilket innebär att laserns pulslängd är extremt kort i jämförelse med andra lasrar. En vanlig laser har pulslängder som är mellan 10 – 100 / tusendels sekunder, QS lasern är på mellan 10 – 20 / miljarddels sekunder.

Denna korta laserpuls skapar något som vi kallar för fotoakustisk tryckvåg. Rätt våglängd på laserljuset i kombination med tryckvågen krossar tatueringspigmentet som sedan hudens makrofager bryter ner. Det nedbrutna pigmentet forslas bort via lymfsystemet. Denna process pågår under ca 6-12 vekor efter själva laserbehandlingen. Vi rekommenderar därför en intervall på 1till 2 månader mellan varje behandling.

YAG Laser System med dess så kallade Q-Switch, använder sig av en hög energi som genom en

omedelbar vågledning tar bort pigment på ett effektivt sätt. Vågledningen som är ledd av den höga energin tränger ner i huden effektivt och på mycket kort tid (endast 6 sek) och tar bort

färgpigmentet. Det som händer vidare är att det behandlingsområdet svullnar upp och det skadade pigmentet försvinner från kroppen genom lymfsystemets cirkulation. Pigmentet i de patologiska vävnaderna kommer att blekna i färg och slutligen försvinna.

Användningsområden

YAG Laser System och dess Q-Switch arbetar effektivt för att ta bort olika pigment, antigen

enstaka eller blandade pigment som genom sin verkning har medfört en patologisk pigment

förändring. Användningsområden är följande; ögonbrynstatuering, läpptatuering, läpplinje, olika

former av eyeliner, oönskade fräknar, åldersfläckar, födelsemärken i färgerna svart, blått, lila, brunt, rött mm.

Borttagning av tatuering är individuellt från person till person beroende på vad för pigment dom har i huden samt hur många gånger dom har upprepat tatueringen. Det är stor skillnad mellan

gammaldags pigment, t.ex. färger från kina och dagens färger, speciellt dom som är anpassade för kosmetisk tatuering, som är betydligt lättare att lasra bort.

Ögonbryns tatuering samt eyeliner, behandla området 1-5 ggr med 30-60 dagars mellanrum

Läpplinje (rödfärgad), behandlas 1-3 ggr med 15-45 dagars mellanrum.

Övriga tatueringar, behandlas 5-10 ggr med 30-60 dagars mellanrum.

Åldersfläckar, behandlas 1-4 ggr med 15-30 dagars mellanrum.

Födelsemärke, behandlas 3-7 ggr med 45-90 dagars mellanrum.

Vi undviker att lägga bedövningssalva, och ber även kunden att inte lägga ”Emla-salvan” och liknande innan behandlingen eftersom lasern får det betydligt svårare att tränga sig igenom det bedövande området, vilket ger sämre resultat.

Efter behandlingen

– Det behandlade området kan svullna till.  Vänta 20-60 minuter, så kommer svullnaden sakta gå ner.

– Huden kan kännas väldigt torr efter behandlingen, så det är bra att smörja med fuktrik kräm,

använd dock mild och parfymfri produkt.

– Tvätta inte området med för varmt vatten samt undvik parfymerade rengöringsprodukter

– Undvik att gå till platser med hög temperatur 3-5 dagar efter behandlingen (bastu, solarium,

varma pooler)

https://www.1177.se/Vasternorrland/sjukdomar–besvar/hud-har-och-naglar/fodelsemarken-och-hudforandringar/lentigo-solaris–solflackar/

Vad kan jag göra om jag har solfläckar/ Gravid fläckar?

Du kan minska risken för solfläckar genom att använda solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor när du solar eller vistas länge i solen. Fläckarna blir också mindre tydliga om du använder solskydd.

Solfläckar behöver inte behandlas eftersom de är ofarliga.

Solfläckar är släta och ser ut som fräknar. De kan variera i storlek från cirka en halv till flera centimeter. Färgen är beige till mellanbrun på en ljus hud. De är svårare att se ju mörkare huden är.

Fläckarna bildas oftast på de delar av huden som har varit utsatta för sol. Främst kommer de i ansiktet och på händernas ovansida, men även på halsen, axlarna och övre delen av ryggen. En ljus hud får lättare solfläckar.

Solfläckar kan komma i 30-årsåldern, men oftast kommer de i medelåldern och senare.

https://www.1177.se/Vasternorrland/sjukdomar–besvar/hud-har-och-naglar/fodelsemarken-och-hudforandringar/godartade-hudforandringar/

En godartad hudförändring kan tas bort med till exempel laser eller frysbehandling. Det får du oftast betala själv.

Upphöjda förändringar gör jag ej med laser, endast släta. Konsultation krävs.

https://www.1177.se/Vasternorrland/sjukdomar–besvar/hud-har-och-naglar/fodelsemarken-och-hudforandringar/fodelsemarken-leverflackar/

Behandling

Födelsemärken kan tas bort genom operation, skrapning, laser eller frysning. En annan metod är så kallad diatermi, då vävnad bränns med hjälp av elström.

Födelsemärken som opereras bort undersöks i ett mikroskop på ett laboratorium. Födelsemärken som tas bort med skrapning, laser eller frysning går inte att undersöka efteråt. Detsamma gäller om födelsemärken tas bort.

Du får bekosta ingreppet själv om du vill ta bort födelsemärken av kosmetiska skäl.

Tänk på att inte dina fläckar du har måste vara beständiga, alltså inget som kliar blöder eller ändrat form inom en viss tid! Då bör du uppsöka en VC innan en egen bekostad behandling med tex. Laser.

Vanligt med ofarliga pigmentförändringar i graviditet

Pigmenteringen i huden kan förändras när du är gravid. Det innebär att huden runt bröstvårtorna kan mörkna, du kan få pigmentfläckar i ansiktet och en mörk rand från naveln och neråt. Det är ofarligt och försvinner oftast efter graviditeten. Om du upplever att det består även långt efter graviditet så kan finns det möjlighet att blekna tex gravid fläckar med laser, konsultation krävs.

Läkning – Ca 6-12 veckor, men kan även ta längre tid beroende på hur djupt tatueringen sitter/

Pigment

Skada – Lasern ska inte ge någon större skada om man går varsamt fram.

+- En tatuering kommer ev. synas i vissa sken då man redan har traumatiserat huden med en tatueringsnål så dom ärr som kan uppstå efter borttagning är oftast konturerna från tatueringen.

Återbesök – Olika för alla, men ca 30-45dagar. Räkna med 5x5cm område ca 2-3 ggr för blekning. Fler för nästan total blekning.

Vad händer med din hud när du gör – Öronpiercing Studex System 75

Genom att välja en skonsamhåltagning så skadas inte dina öron något märkvärdigt förutom att det faktiskt blir ett hål genom hud/brosk.

Viktigt att tänka på är att antingen välja en piercing studio med kanyl alt. Studex system 75 som jag använder och även utbildar andra i om önskat. System 75 är en hybrid av kanyl och pistol från förr, det är ett verktyg som hjälper mig att hålla smycket stabilt och få rätt tryck vid håltagningen. Detta är ett verktyg som allt fler piercing studios faktiskt väljer att använda då den är absolut säkrast på få raka snygga hål. MEN en piercare kan även ta hål på ställen där inte vi kan, men detta kan du diskutera med oss.

Läkning – 6-12v, ibland på vissa ställen i brosket kan det ta upp till 6mån. Har du piercat hål nära varandra så kan det ta längre tid. Se till att inte pilla utan bara låta det vara och droppa med after piercing lotion så kommer det läka. Märker du att det sväller och gör riktigt ont eller en knöl bildas så bör du ta ut smycket och avvakta med ny piercing tills det läk.

Skada – Att ta hål i öron är olika för alla, det läker olika snabbt på alla pga ålder, läkningsförmåga och ev arbetsmiljö. Nålen vi piercar med är 0.8mm och förr var dom 1-1,2mm. Vi piercar med Kirurgiskt stål som de flesta tål och det finns fler smycken att köpa till sedan. (Även Guld och Titan)

+- Skulle säga att det bara är plus att pierca sig med Studex system 75, nackdelen är att det ofta är 5åringar som säger – Jag vill ha fler! Det säger en del om hur lite denna håltagning känns.

Sen är det så här – Ibland läker ena örat bättre än andra, bli inte chockad om du får ta om tex i brosket flera gånger, viktigt är att inte utsätta det för täta hörselkåpor, smällar eller sova på det piercade örat på några månader för din skull! Även vid förkylning eller stress/graviditet så kan hålen välja att ge upp eller bli känsligare. Då kan du droppa med After piercing lotion några dagar så brukar det ge sig.

Med Studex system så behöver du ej längre heller snurra på smycket under läkningen, använd bara rätt eftervård och spola i duschen, pilla inte i onödan utan att tvätta och sprita händerna.

KÄLLOR: 1177.se, https://celloptimum.se/info/fragor-och-svar-om-keratin/, inkguardian.com

Utbildningar , Nordic brows, Glamour Studio Emma, Look by linn, Iconic beauty academy

Min Studio

Lyckliga Storgatan – The Concept Store.

Min salong hittar du på Storgatan 9 i Sundsvall. Jag anpassar ditt besök efter dina önskemål om det ska mixas med behandlingar eller om du bara önskar något lättare. Möjligheterna är oändliga.

Varmt välkommen med alla frågor, funderingar eller bokningar!
Boka